Різновиди оксфордів

Туфлі і черевики зі шнурівкою: оксфорди, дербі і Блюхера


Шнурівка на черевиках і туфлях може бути як відкритою, так і закритою. Моделі з відкритою шнурівкою називають терміном «дербі» (derby shoes), а з закритою - терміном «оксфорди» (oxford shoes). Відразу відзначимо, що ці слова застосовуються для опису взуття з каблуком, тобто кросівки або кеди терміном «дербі» називати не прийнято.

Якщо шнурівка відкрита, то боковини (берци) пришиті поверх передка (союзкі), а якщо закрита - то під передком. Якщо вам важко визначити, як були пришиті берци, просто спробуйте сильно відігнути їх (в дужках зауважимо, що саме на берцах розташовуються дірочки для шнурків). Якщо ви можете відігнути берци практично на 180 градусів, то шнурівка відкрита; якщо ж це не виходить, то закрита.

Різновиди оксфордів


Оксфорди, так само як і дербі, бувають дуже різними, причому розрізняються вони не тільки за кольорами і матеріалами, а й по дизайну, особливостям конструкції верху. Прийнято виділяти кілька видів оксфордів, які ми перерахували нижче.
Туфлі оксфорди
в нашому каталозі: Оксфорди 

  • Кеп тоу (cap toe) - моделі з так званими відрізними мисами, тобто з поперечним швом між мисом і союзкою.

    Наприклад наша модель "БАРТОН"

  • Плейн тоу (plain toe) - моделі без швів на мисах.
  • Аделаїди (adelaides) - моделі без бокових швів і з U-подібним швом навколо шнурівки. Миси, як правило, відрізні.
  • Балморалом (balmorals) - моделі з довгими прямими бічними швами.
  • Хоулкати (wholecuts) - суцільнокроєні туфлі, зшиті з одного шматка шкіри. Єдиний шов на верху таких туфель розташовується ззаду, але зрідка відсутній і він (втім, справедливості заради варто відзначити, що на всіх хоулкатах все ж є ще шов по самому верхньому краю горловини - отвори, в яке ви засовує ногу.
  • Седдл (saddle) - оксфорди з серединною («сідлоподібної») вставкою з контрастного матеріалу. Іноді ще одна контрастна вставка може розташовуватися в районі задника.
За інших рівних оксфорди відносяться до більш офіційного стилю, ніж дербі, але ступінь формальності таких моделей все ж сильно варіюється. Найсуворіші оксфорди шиються з чорної лакованої шкіри і поєднуються лише з смокінгами і фраками, а самі неформальні можуть бути зшиті зі світло-коричневої замші і рясно прикрашені декоративною перфорацією (такі моделі найкраще підходять для носіння з неформальними костюмами, джинсами, чінос).
Зрозуміло, є і безліч проміжних варіантів. У діловому середовищі поширені моделі чорного, темно-коричневого і темно-бордового кольорів, зшиті з гладкої шкіри і володіють відрізними мисами (cap toes). Вони відмінно поєднуються з різного роду костюмами і строгими непарними брюками.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post