Як доглядати за взуттям: докладна інструкція

Як доглядати за шкіряним взуттям


У цій статті ми докладно розповімо про те, як і за допомогою яких засобів взуття можна підтримувати у відмінному стані.

Правильна послідовність при догляді за взуттям:

  • чистка (обов'язково)
  • пропитка (опціонально)
  • лосьйон (бажано)
  • крем (обов'язково)
  • гуталін (опціонально)
Етап 1 - Чистка

Якщо забруднення невеликі, досить просто пройтися по туфлям в міру жорсткою щіткою з щетиною з кінського волоса, а при необхідності використовувати трохи зволожені серветки. Такого роду чистку потрібно проводити регулярно. Підошву, якщо необхідно, можна акуратно промити під краном або витерти вологою ганчіркою.

Якщо ваші туфлі потребують серйозного очищення, то необхідно скористатися спеціальним милом (скажімо, Saphir Saddle Soap). Перед обробкою варто зняти шнурки і вставити в туфлі дерев'яні формоутримувачі (колодки), хоча ці дії не можна назвати обов'язковими. А ось щіткою черевики в будь-якому випадку треба почистити ще до використання будь-яких очищувачів.

Для максимально грунтовної очистки потрібно використовувати спеціалізований рідкий очисник Saphir Reno'Mat. Він підійде як для видалення забруднень, так і для зняття старих шарів крему і гуталіну. Використовувати його потрібно на відкритому повітрі або в провітрюваному / вентильованому приміщенні; на руки ми рекомендуємо надіти рукавички. Крім того, перед використанням потрібно струснути флакон з очищувачем.

Механізм використання Reno'Mat простий: нанесіть трохи на серветку і акуратно протріть взуття. Перед застосуванням будь-якого очищувача вперше (на тій чи іншій парі) обов'язково перевірте його на прихованій ділянці виробу (наприклад, на язичку).

Мило Saddle Soap є менш «агресивним», ніж Reno'Mat, але перед використанням і його варто перевірити на прихованій ділянці туфель. Для нанесення мила можна використовувати вологу губку, серветку або невелику щітку. Потім потрібно прибрати піну з поверхні черевика і протерти її сухою салфеткою. Перед переходом до наступного етапу (обробка кремом, лосьйоном) дочекайтеся висихання туфель.

Якщо на ваших туфлях є розводи або інші сліди від солі і реагентів, то їх необхідно видалити в першу чергу - ще до основної чистки (але в той же час спочатку варто прибрати пил і «великий бруд» за допомогою щітки). Для видалення розводів від реагентів можна використовувати спеціалізований очищувач Saphir Hiver-Winter і ватяні диски або серветку. Видавіть трохи очищувача на ватний диск / серветку і потріть «проблемне» місце, залиште на ньому диск або серветку хвилин на 20-30. При необхідності робіть компреси і періодично їх міняйте або оновлюйте (коли компрес висохне, його потрібно знову змочити засобом і повернути на місце). Це може знадобитися в тих випадках, коли реагенти в'їлися глибоко в структуру шкіри. Після видалення слідів від солі і реагентів проведіть звичайну чистку туфель милом, а потім обробіть їх лосьйоном / бальзамом і кремом.

Етап 1 - Пропитка

Якщо ви плануєте більш-менш регулярно носити туфлі в погану погоду (дощ, сніг, сіль, реагенти), ми рекомендуємо періодично обробляти їх водовідштовхувальними пропитками. Ми рекомендуємо використовувати Saphir Nano Invulner. 
Проводити обробку туфель просоченням варто на відкритому повітрі (в ідеалі), на балконі, або в добре провітрюваному / вентильованому приміщенні.
Рукавички можна не надягати. Взуття перед обробкою необхідно добре вичистити (як це зробити, читайте в розділі нижче); крім того, воно повинне бути сухим. Обприскування спреєм проводь з відстані близько 20-30 сантиметрів і як можна рівномірніше; не забудь збовтати балон перед початком операції.

Як правило, пропитку наносять в два шари. Після первинної обробки зачекай хвилин 15 або 20, потім обприскай взуття ще раз. Одягати туфлі можна вже незабаром після завершення операції, але в ідеалі варто провести обробку напередодні, тим більше що після неї взуття потрібно буде обробити кремом і відполірувати (докладніше про ці процедури ми розповімо нижче).

У сиру пору року повторювати обробку пропиткою можна приблизно раз на місяць а влітку цю процедуру взагалі можна не здійснювати.
Крім того, вона не потрібна, якщо ви носите туфлі тільки в приміщеннях (в офісі, вдома і т.д.) або практично не ходите в них по вулиці, так що сильно намокнути або забруднитися вони в принципі не можуть.

Крім того, в ідеалі варто захистити ще й рант, а також ребра каблуків і підошов. Для цієї мети підходять жир або гуталін (ми рекомендуємо Saphir Pate de Luxe). 

Етап 3 - Глибоке кондиціювання

Після чистки добре відновити шкіру засобом, що кондиціонує і зволожує. Приклад хорошого кондиціонера - Saphir Renovateur.
Наносити його можна серветкою. Круговими рухами втирай лосьйон в шкіру по всій поверхні черевика. Потім пройдись по черевику порівняно жорсткою щіткою і переходь до обробки кремом.
Туфлі почнуть знову блистіти, а шкіра буде менше суха і більш пружна.

Етап 4 - Обробка кремом

Насамперед зазначимо, що крем треба наносити на чисте і сухе взуття. Для нанесення засобу можна використовувати щітки-намазки, тканинні серветки або просто пальці. Спробуй різні способи і визнач найбільш зручний для себе. Якщо ти використовуєш кольоровий крем, одягни рукавички - в іншому випадку доведеться відтирати крем з рук (на щастя, саме крем нормально відтирається водою, щіткою і милом). Крім того, якщо ти наносиш крем щіткою-намазком, то для кожного кольору дуже бажано завести окрему щітку (при цьому, звичайно, креми дуже схожих тонів можна наносити однією і тією ж щіткою).

Крем слід рівномірно розподіляти по поверхні туфель, акуратно втираючи його в шкіру. Шар крему повинен бути тонким, а сам крем - якісним - ми рекомендуємо Saphir, Tarrago. Якщо поверхня туфлів здається поблідшою, краще вибрати кольоровий крем; в іншому випадку можна використовувати і безбарвний варіант. Періодичність нанесення крему залежить від умов експлуатації туфель. Якщо вони щадні, а ти носиш пару в середньому два рази на тиждень, то кремом її натирати можна раз на місяць або навіть раз на півтора місяця. Якщо ти носиш взуття частіше, то обробка кремом може знадобитися раз в три тижні.

Після натирання черевиків кремом почекай, поки крем вбереться і підсохне - на це піде кілька хвилин. Потім пройдись по черевику в міру жорсткою щіткою і видали надлишки крему зі швів і з декоративних дірочок (броги). Далі візьми в руки більш м'яку щітку і зроби базове полірування туфель з її допомогою. Ця щітка повинна бути досить великою - не менше 17 сантиметрів по довжині (висота ворсу - не менше 3 сантиметрів). Важливий нюанс: для туфель різних кольорів краще використовувати різні щітки, якщо ти наносив кольоровий крем (проте для схожих тонів і відтінків зазвичай годиться одна і та ж щітка). Якщо ти використовуєш тільки одну щітку, її треба буде часто мити. Після полірування щіткою можна здійснити фінішне полірування тканинною серветкою, а деякі фахівці рекомендують ще використати для цього тканину з нейлону(наприклад нейлонову шкарпетку).

Етап 5 - Блиск і захист

Непоганий блиск можна отримати вже після обробки туфель високоякісним кремом типу Saphir Pommadier і полірування м'якою щіткою. Однак сильний і дзеркальний блиск з'являється лише при використанні гуталіну. Максимальний блиск дасть гуталін, призначений спеціально для глассажу (у випадку з Saphir це варіанти Amiral Gloss і Mirror Gloss).

Для нанесення гуталіну необхідно використовувати тканинну серветку, яку ми рекомендуємо обернути навколо двох пальців. Комусь подобається використовувати звичайні серветки для полірування взуття, а хтось пускає в хід розрізані на частини старі футболки або сорочки=)  Періодично потрібно трохи змочувати серветку в який-небудь ємності з водою. Наносити гуталін слід потроху, круговими рухами. 

Після нанесення декількох шарів гуталіну зробіть полірування м'якою щіткою і серветкою. Додамо, що полірувати до сильного блиску потрібно тільки миси і задники (більш того, при бажанні сильне полірування взагалі можна не проводити). Крім того, як ми вже говорили, будь-яке полірування проводиться лише після обробки черевиків кремом.

Тепер перед тобою пара доглянутих, дуже красивих туфель.

Якщо ти новачок, то не факт, що ти досягнеш хорошого результату, навіть якщо ретельно дотримувався вищевикладеної інструкції. Необхідно мати уявлення про те, як це належить робити, щоб все вдалося, і єдиний спосіб домогтися цього - практикуватися. Якщо у тебе немає досвіду приготування, все одно щось може піти не так.

Приємна новина в тому, що, після того, як ти попрацював над хорошою основою, пізніше легко буде відновити гарний блиск, і тобі не потрібно буде щоразу докладати одні і ті ж зусилля, коли захочеш, щоб твої туфлі сяяли.

Основні засоби по догляду

Складений нами список виглядає переконливо, проте немає необхідності купувати відразу всі засоби, які в ньому вказані. Для початку можна обмежитися щітками, спеціальними серветками, кремом і очищувачем, а потім поступово купити і інші аксесуари, якщо ти відчуєш в них необхідність.

Тепер - власне список:

  • Водовідштовхувальна пропитка (Saphir Invulner) 
  • Гуталін високого класу (ми рекомендуємо Saphir).
  • Рідкий очищувач з невисоким ступенем агресивності (Saphir Reno'Mat).
  • Жир для обробки і захисту ребер каблуків і підошв, а іноді і верху туфель (добре підійде Saphir Dubbin Graisse).
  • Якісний крем без силікону в складі (наприклад, від марок Saphir, Tarrago).
  • Лосьйон, крем-гель або бальзам для шкіри (наприклад, Saphir Creme Universelle, Tarrago Delicate або Saphir Lotion).
  • Піна-очисник / «шампунь» (скажімо, Saphir Shampoo, який годиться і для туфель з нубуку та замші).
  • Серветки для чищення та полірування верху, а також для нанесення крему і гуталіну.
  • Мило для м'якого і в той же час ефективного очищення (дуже хорошим варіантом є Saphir Saddle Soap).
  • Засіб для видалення розводів від реагентів / солі (Saphir Hiver-Winter).
  • Щітка для чищення верху взуття з щетиною з кінського волоса.
  • Щітка для полірування верху - велика, з порівняно м'якою щетиною з кінського волоса (варіант з козячої щетиною підійде лише для фінішного полірування).
  • Щітка-намазок для нанесення і розподілу крему.

You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post